TV & Video

Hyvin usein kodinelektroniikan kivijalkakaupassa asiakas talutetaan jättiruutuisen television eteen ihastelemaan pikseleitä…tai niiden näkymättömyyttä. Kannataa huomioida että kotioloissa televisiota harvoin katsellaan metrin päästä, etäisyyttä voi olla paljon enemmän. Tällä on merkitystä paljonkin TV valintaa tehdessä.

Tosiasia on että ihmissilmän erottelukyky on rajallinen. Hyvälaatuinen Full HD televisio kaikilla herkuilla voi olla parempi ostos kuin keskinkertainen 4K TV. Karttaan merkitty punainen pallo on eniten myydyn, noin 50 tuuman kuvaruutukoon kohdalla. Mittaa siis ennen TV’n ostamista katselumatka koska jo noin kahden metrin jälkeen ei 4K television suuremmasta pikselimäärästä ole hyötyä halvempaan Full HD televisioon nähden.

Listasimme muutamia yleisimpiä lyhenteitä joihin törmäät televisiota ostaessa. Aivan perusteista lähdettäessä, television ruudun tuumakoko mitataan vinosti kulmasta toiseen, eli vasemmasta alareunasta oikeaan yläreunaan.

Full HD: 1920×1080 pikselin kuvantarkkuus.
4K Ultra HD: 4K-resoluutiossa pikseleitä on 3840×2160 eli neljä kertaa Full HD:ta enemmän.
DVB-T2-viritin: Mahdollistaa antenniverkon täysteräpiirtolähetysten katselun ilmaiskanavilla.
Cable Ready HD: Merkintä tulee löytyä jos katsot lähetyksiä kaapeliverkossa.
HDR (high dynamic range): Esiintyy yleensä 4K televisioiden yhteydessä. HDR-kuvan kontrasti on normaalia parempi, kuvan mustat kohdat ovat mustempia ja valkoiset valkoisempia kuin tavallisessa teräväpiirto- tai 4K-kuvassa. Hyöty joka saadaan irti 4K kuvasta vaikka katseluetäisyyden puolesta 4K ei muuten kannattaisi.
SUHD: Samsungin käyttämä nimitys televisioiden kuvanparannustekniikalle, vastaava kuin HDR.
Smart TV: Smart tv sisältää yleensä Internetselaimen joka mahdollistaa YouTuben, Netflixin, Katsomon ja YLE Areenan ym. maksukanavien katselun. Useat edellämainituista kanavista ja palveluista toimivat myös ilman Smart TV’tä joten palvelulista kannattaa tarkistaa ennen laitteen hankintaa.

Tilaa televisio tai Blu-Ray soitin Amazonilta.

Amazon.de on Euroopan suurin verkkokauppa, laita siis linkki kirjanmerkkeihisi. Sen valikoimasta löytyy laaja kattaus televisioita ja Blu-Ray soittimia. Etenkin 4K UHD Blu-Ray soittimet ovat usemmiten halvempia Amazonilla kuin mitä kotimaisissa verkkokaupoissa. Poikkeuksiakin löytyy mutta ne tapahtuvat useimmiten halvimpien markettimallien kohdalla.

EU’n sisältä tilattuna tuotteilla on samat takuut kuin Suomessa ja yli 39€ tilaukset toimitetaan perille ilman toimitus- tai postikuluja.

Share